به هرگستردنی روی زمین اصطلاحا فرش اطلاق میشودو ریشه کلمه فرش عربی می باشد.
قالی نوعی ازفرش می باشدو به عنوان زیر مجموعه ای از انواع مختلف فرش می باشدو بطورکلی به هر بافته پرزدار و گره دارقالی گفته می شود.
تاریخچه فرش به پیشینه ماقبل تاریخ برمی گرددولی قدمت قالی به 2500سال پیش دوره هخامنشیان می باشد.خود قالی دارای انواع مختلف میباشدو علاوه بر اینکه به عنوان فرش و زیر انداز استفاده میشود دارای کاربردهای تزیینی میباشد.اساسی ترین دسته بندی که برای قالی ها انجام میشودبخاطر نوع جنس آنها می باشد.قالی تمام پشم،قالی چله پشم،قالی تمام ابریشم،قالی کف ابریشم،قالی گل ابریشم،از انواع قالیها هستند براساس جنس قالی.
براساس تولید فرش؛ 2نوع قالی دستباف و قالی یا فرش ماشینی داریم که فرش دستباف حاصل هنر دست بافنده های هنرمند هست که گره به گره در تولید قالی دستباف که شاید چندین ماه زمان میبرد تا رج به رج بافته شود و در مقابل فرش ماشینی گونه ای مصنوعی از قالی است که حاصل تولید توسط تکنولوژی و ماشین الات صنعتی میباشدکه به دلیل سرعت بالا تولیدوکیفیت موادمصرفی قیمت و اثر هنری ان به مراتب کمتر از فرش دستباف می باشد.
همزمان با صنعتی شدن و افزایش جمعیت و لزوم بکارگیری ماشین الات در رفع نیازهای بشر؛به طبع درتولید فرش نیز صنعت و تکنولوژی ورود پیدا کرده ومنجربه تحول در میزان و سرعت تولید فرش و سایر بافتهای مورد نیاز عصر جدید شدند که همراه با بکارگیری ماشین الات و علم مکانیک نیاز تامین مواداولیه از مواردی بودکه پای علم شیمی رانیزدراین صنعت نمودار کرد.جنس مواد مصرفی در فرش ماشینی بسیار متفاوت با مواد مصرفی در فرش دستباف می باشد. و براین اساس جنس فرش ماشینی می تواند اکریلیک یابی سی اف یا ترکیب از هر2 باشدیا الیاف جدیدابریشم مصنوعی(پلی استر)باشد.قابل ذکر است که فرشهای ۱۰۰٪ آکریلیک دارای کیفیت و قیمت بالاتری هستند ولی فرشهای ابریشم مصنوعی در حال حاضر به دلیل عدم پرزدهی و شستشوی بسیار آسان و ثبات و درخشندگی بالا در بازارهای جهانی به عنوان بهترین کفپوش مورد توجه قرار گرفته اند.نوع جدیدی از فرش ماشینی با نام فرش ماشینی گل برجسته نیز در حال تولید است که مکانیزم تولید آن به این صورت است که یک یا دو نخ از الیاف فرش دارای این ویژگی هستند که به هنگام فرایند هیت ست شدن فرش (بخاردهی) طولشان کاهش مییابد و کاهش طول خواب باعث برجسته شدن ظاهر کلی فرش می شود. به این فرش ها در اصطلاح فرش هایبالک یا گل برجسته گفته می شود.
با پیشرفت روزانه علم و احساس نیاز بازارمصرف به محصولاتی متناسب با شرایط روز و لزوم تغییر در تولیدات ،همزمان با توسعه مکانیکی و سخت افزاری تولید محصولات فرش ؛محققین با بکارگیری علم شیمی و دانش جدید فناآوری نانو در صنعت فرش تحولات عظیمی در این رشته ایجادشد.با استفاده ازموادنانویی در تاروپورفرشها خواص آنتی باکتریال در این فرشها ایجاد میشود.
ازجمله خصوصیات فرش های ناشی از بکارگیری نانو میتوان به عدم تحریک حساسیتهای پوستی و تنفسی اشاره نمود که این ویژگی برای افراد مبتلا به آلرژی، باعث میشود فرشهای نانو بهترین انتخاب باشند. همچنین با توجه به تماس بیشتر بدن کودکان با سطح فرش و ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن کودکان، استفاده از این فرش امکان ابتلا به بیماریهای پوستی و حساسیت را کاهش میدهد.فرشهای نانو دارای خاصیت زد بو میباشند که این ویژگی باعث میگردد این فرشها در مکانهای با رفتوآمد زیاد بوی نامطبوع نگیرند و از این جهت ما فرشهای نانو را انتخاب بسیار مناسبی برای اماکن عمومی مانند مساجد، تکایا و مجتمعهای فرهنگی میدانیم.
شرکت توسعه صبا نیز به دنبال تقاضای بازار وپیگیری تحقیقات انجام شده در این رشته و تعامل با سایر شرکت های معتبر همکارروز دنیا,و همچنین تلاش و پیگیری مهندسین خوش فکر و مستعد کشورمان پس از ماهها تحقیق و مطالعه و انجام آزمایشات بسیار این شرکت موفق به دستیابی به تکنولوژی تولید محصولات نانو گردید.محصولات گروه نانویی شرکت عبارتند از:ضد اب و لک منسوجات و فرش ،ضدباکتری منسوجات و فرش،
ضد اب و لک فرش:ماده ضد آب و لک مورد استفاده در صنایع کفپوش، با ایجاد پوششی نامریی، باعث ممانعت از جذب مایعات در فرش و ایجاد فرصت مناسب به منظور برداشتن مایعات ریخته شده بر روی آن می گردد
.مزایای استفاده از ماده ضد آب ولک:
– عدم تأثیر منفی بر زیر دست
– افزایش فواصل زمانی شستشو
– عدم نیاز به استفاده از شوینده های قوی هنگام شستشو
– عدم تغییر رنگ در اثر قرار گرفتن در مقابل نور خورشید
– عدم آسیب رسیدن به فرش، هنگام قرارگرفتن در معرض مایعات و تمیز کردن آسان تر کفپوش
ضد باکتری:آنتی باکتریال مورد استفاده در صنعت فرش، با ایجاد پوشش نانویی از ایجاد و یا رشد آلودگی میکروبی بر روی الیاف فرش جلوگیری می کند. انواع باکتری، ویروس و قارچ، پس از قرار گرفتن در معرض کفپوش ضد باکتری از جمله فرش به طور کامل از بین می روند.